DeFi

DeFi

6-60% kamat a megtakarításodra?

Igen, lehetséges!

Bizonyára nektek is elegetek van abból, hogy hiába gyűjtögettek szorgalmasan az évek során, ha bankban tartjátok a pénzt, akkor nem, hogy kamatot nem tudtok elkönyvelni, de sokszor a költségekbe bújtatva már fizettek is azért, hogy más használja és tárolja a pénzeteket.

Ehhez még hozzájön az is, hogy a pénznyomtatásos alapú gazdasági “fejlődés” elkerülhetetlen következménye, hogy a gigantikus adósságokat csakis fizetőeszközeink tervezett elértéktelenítésével tudják csak az országok kezelni. 

Azaz, mi fizetjük ki valójában. Láthatjuk ezt a boltban, a költségszámláinkon, mindenhol. A fellendülést mindig válság követi.

A Biobiz Ajánlott pénzkereseti módok blogban a lehetőség, amit most részletesen  bemutatunk, kikerüli ezt a problémát, és valós hozamot érhetünk el vele. És ha ügyesek vagyunk, nem is keveset.

Amiről szó van, úgy hívják, hogy De-Fi. Angolul decentralized finance, innen a rövidítés. Ez teljesen új decentralizált, digitális pénzügyeket tartalmaz és semmi köze a bankszektorhoz. A pénzed felett te rendelkezel, te kezeled és te döntöd el, hogy az éppen nagyobb hozamot kínáló megoldást veszed igénybe. A megtakarításodat lekötheted rugalmas időszakokra, kölcsönt adhatsz és megtakarításod terhére kölcsönt vehetsz fel, amit aztán szintén befektethetsz más, még nagyobb hozamot produkáló decentralizált finanszírozási megoldásokba, így juthatsz jövedelemhez.

Ez a fajta “bankolás” mindenki számára elérhető és tényleg nagyon minimális költségekkel jár.  Nem szabad összekeverni a már ismert P2P alapú megoldásokkal, ugyanis a De-Fi esetében nincs 3. fél (a Bank), a közvetítő szerep teljesen megszűnt, így közvetítő által felszámolt díjak sincsenek. A pénz annál marad akié, és nem kell 3. szereplőben megbíznunk.

 A közvetítő szereplő kihagyásával természetesen a De-Fi esetében nincs lehetőség olyan pénzügyi manipulációkra, amiket pl. a 2008-as gazdasági válság idején néhány nagybank a LIBOR (londoni bankközi ajánlott kamatláb) alkalmazásával értek el, azaz nem tudják a kamatszintet befolyásolni, ezáltal az emberek pénzét kiszivattyúzni a rendszerből, mivel nem néhány ember döntésén múlik ez, hanem előre megírt és megváltoztathatatlan programkódokon.

 A Bitcoinról talán már mindenki hallott, nos a DE-Fi is ezt használja “elszámoló rendszerként”, lényegében egy végrehajtó központi bank szerepét tölti be.

 

DIGITÁLIS BANKOLÁS VAGY KRIPTOBANKOLÁS - AZ ÚJ "BANKRENDSZER"

 Milyen lehetőségek vannak?  Az alábbiakban csak a legismertebbeket mutatom be, és egyértelmű, hogy elsőre nem egyszerű megérteni őket. Újra meg újra értelmezni kell és azt javaslom, hogy mindenki próbálja ki a gyakorlatban is, hiszen ez a jövő (jelen?) trendje, részletesen leírom hozzájuk a tennivalókat. Aki időben lép, hatalmas nyereségre tehet szert.

A következőkben olvasható alkalmazások megbízhatóak és már most hatalmas ügyfélkörrel rendelkeznek. Ha majd a későbbiekben belemélyedtek jobban, akkor látni fogjátok, hogy elég sok hasonló alkalmazás van, de óva intek mindenkit attól, hogy a napi szinten felbukkanó ismeretlen, akár többszáz százalékos hozam ajánlatoknak bedőljön. Szóval nagyon kell figyelni, itt is sok az átverés!

Sok váltó létezik és kriptovalutákat itt tudsz egyszerűen és gyorsan vásárolni és még bónusz összeget is jóváírnak a számládon: BYBIT EXCHANGE                                            Érdemes ezt a váltót használni, mivel számtalan lehetőség van bónusz összegek begyűjtésére.

 

Közel 1 milliárd dolláros befektetés állományával nyugodtan mondhatjuk, hogy a Compound a legnagyobb szereplő a piacon. Hitelt nyújt és/vagy kamatot fizet lekötött pénzedre, melyet kriptóban tartasz, és szép hozamot fizet.

Vagy fedezetként használod meglevő kriptopénzedet és a Compound kölcsönad neked ennek terhére 8 különböző tokent (értsd: kriptovalutát, kriptopénzt) vagy pedig elhelyezed a pénz náluk, más szóval lekötöd, és a Compound kamatot fizet neked. A kölcsönbe kapott tokenek felhasználásáról te döntesz, azonban célszerű azt is befektetni a további hozamok érdekében.

Teljes automatikus, programozott módon egy algoritmus állapítja meg a kamatlábat, csakúgy, mint a betéti és hitel kamatot, azaz a blog első részében említett LIBOR sztori nem fordulhat elő. A legjobb az egészben, hogy bármikor hozzáférsz a pénzedhez, de tárolhatod a Compoundnál is természetesen, költségmentesen a létrehozott pénztárcádban.

 A lekötéssel és a fedezet alapú kölcsönnel azonban még korántsem érkeztünk a jövedelem termelési lehetőségek végéhez, sőt…

 

HOZAMGAZDÁLKODÁS

 A különböző DeFi stratégiáknak köszönhetően kiemelkedő hozamok elérésére vagyunk képesek, ezeket összefoglaló néven Hozamgazdálkodásnak hívjuk. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy folyamatosan szinte vadásszuk a jobbnál jobb hozamokat és a pénzünket oda irányítjuk, ahol többet fial. A legmagasabb hozamokat adó DeFi stratégiái jellemzően több DeFi projekt alkalmazását jelentik.

A hagyományos pénzügyi világban ez kicsit az arbitrázs ügyletekhez hasonlít, ennek részletezése nélkül talán már sokan részt vettek hasonló dologban, mint, amikor egy bank kölcsönadott pénzt 5-6 %-ra, amit aztán egészben vagy részben egy másik bank által ajánlott megtakarítási formába helyezett mondjuk 7-8 % kamatra. Természetesen a két százalék közti különbséget zsebre tettük.

 A hozamgazdálkodás révén a DeFi-ben ugyanez történik , azzal a különbséggel, hogy a DeFi-ben a hozam vagy kamat állandóan változó számot mutat, és ezért szükséges mindig “odébbállni” és a jobbat megkeresni.

 

Ezzel el is érkeztünk a DeFi másik fontos részéhez, ez pedig nem más, mint a Likviditás Teremtés (likviditás bányászat). A különböző DeFi projektek ugyanis kriptopénzt adnak cserébe a befektetett pénzünkért, természetesen ezt az amúgy is elérhető hozam felett biztosítják számunkra. Ezek a kriptotokenek jellemzően az adott vállalkozás által használt pénzeszközök, melyekkel tőzsdén is kereskednek, így az éppen aktuális keresletnek megfelelően változik az értékük. Ne feledjük, hogy a DeFi projekthez érkező hozamvadász befektetések jótékony hatással bírnak az árfolyamra.

 

HOGYAN IS MŰKÖDIK PONTOSAN A LIKVIDITÁS TEREMTÉS?

A DeFi projektek kamatot fizetnek az elhelyezett pénzeszköz után, azonban annyiban is különböznek a jelenlegi bankoktól, hogy itt különböző pénzeszközökre, tehát különböző kriptopénzekre más és más százalék kamatot fizetnek ki. Az elhelyezett pénzeszköz fedezetként is működik, tehát ennek terhére “hitelhez” juthatunk, amiből más befektetéseket tudunk csinálni, akár a DeFi platformon kívül is. A betéti és hitel kamatok folyamatosan változnak a projekt előre beállított algoritmusa szerint.

 Na, de hogyan zárják ki azt a lehetőséget, amikor a hitelkamat magasabb mint a betéti kamat és ez nyilván veszteséget okozna a befektetőnek??

 A DeFi projekt ilyenkor a fedezetként elhelyezett pénzeszközben az általa már korábban kibocsátott INGYENES tokent (kriptopénzt) ad a befektetőnek, ezzel is bíztatva, hogy további más, akár nagyobb hozammal kecsegtető stratégiát is használjanak, vagy pedig adják el az ingyen tokent, hogy azonnal nyereséget realizáljanak. Összességében az ingyen kapott tokenek piaci értéke nettó pozitív eredményt képes létrehozni.

 

Képzeljük el ezt úgy, mintha a token egy cég részvénye lenne, egy szolgáltató cég pedig saját részvényével jutalmazna meg  azért, mert mondjuk a legdrágább terméküket vásároltad meg. Másik analógiaként, ha kiadod a házadat és gyenge az éves hozam, akkor a házadra felvehetsz hitelt, amiből másik házat is vásárolhatsz, amit aztán újra kiadsz, és a hitelért cserébe a bank megajándékoz a saját részvényeivel, amit rögtön eladsz, hogy függetlenül a kiadásokból befolyó pénz mennyiségétől és a fizetendő hiteltörlesztéstől, azonnal pozitív eredményed legyen.

 Elismerem, hogy elsőre kissé hihetetlenül hangzik, azonban a jelenlegi bankszisztéma is képes lenne majdnem hasonlóan működni , ha a megtermelt hatalmas nyereséget nem osztalékra és vezetői javadalmazásokra költenék, hanem az ügyfelekre, akiktől egyébként minden pénzük származik.

 

Különböző DeFi projektekben tehát különböző tokeneket (értsd: kriptopénzeket) találunk, viszont ezzel a megoldással kiemelkedő, akár éves szinten 50% vagy jóval magasabb hozam is elérhető! A megnevezés pedig arra utal, hogy a DeFi projektek részére Mi, a befektetők, likviditást biztosítunk saját tőkénkkel, a minél magasabb hozam reményében.

 

 Szintén egy nagyszerű DeFi megoldás, amikor úgynevezett Likviditás Készleteket halmoznak fel a regisztrált ügyfelek tőkéjéből, ahol is decentralizált tőzsdéken keresztül, mindenféle közvetítő nélkül, közvetlenül egymással kereskedve adhatunk el vagy vehetünk meg kriptovalutát, tulajdonképpen a jelenlegi hagyományos tőzsdékhez képest minimális kereskedési díj felszámításával. (mivel decentralizált, ezért itt egyszerűen csak értékigazítással kicseréled a kriptovalutádat, anélkül, hogy harmadik fél rendelkezésére bocsátanád). 

Itt a hagyományos tőzsdék eladási/vételi árfolyam ütköztetése helyett a Likviditás Teremtésre (lásd feljebb) épülő okos szerződés algoritmusa határozza meg a kereskedési árat.

Új projekt, de máris a meglevő nagy centralizált tőzsdék napi kereskedési szintjét ostromolja az Uniswap. Dióhéjban annyit, hogy kevesebb, mint két év és ötvenednyi tőkebefektetéssel, valamint csupán 10 emberrel szeptember eleji indulása óta utolérte a nagyobb kereskedéseket. Utóbbiak mind centralizáltak és hozzávetőlegesen 1000 emberrel dolgoznak, ennek ellenére az Uniswap piaci kapitalizációja jelenleg csak 300 millió dollár, míg legnagyobb riválisáé 10 milliárd.

Akik ide kötik le pénzeszközüket és itt kereskednek, azok jó néhány DeFi projekt esetében - mintegy ösztönzésként -,  a Likviditás Készlet saját kriptopénzéből kapnak azonnal visszatérítést, nyilván lekötött fedezetük terhére egy bizonyos mennyiséget, ezzel további nyereségre szert téve, a DeFi projekt pedig növekvő kereskedési díj bevétellel számolhat. Az így kapott kriptopénzt aztán visszairányíthatjuk a Likviditás Készletbe, ahol ezért további kriptopénzt kapunk.

Láthatjuk, ez majdnem teljesen megfelel a kamatos kamat kritériumainak.:-)

 

Egy kis kitérő:  A példaként hozott Uniswap esetében fejlesztés alatt van az, hogy hamarosan bármilyen vagyontárgyat tokenné tudnak majd alakítani azonnal, tehát bármivel lehet kereskedni, például műtárgy, hagyományos részvény, ingatlan stb., és ráadásul a közeljövőben a kereskedési díjak egy része feloszlik majd az UNI token tulajdonosai között.

Na, de kanyarodjunk vissza a DeFi részleteihez és más pénzkereseti módszerhez.

Jelenleg több olyan DeFi projekt is van , amelyik Likviditás Készlet kezelő platformját gyakorlatilag átengedi közös használatra más DeFi vállalkozásnak, így több projekt ügyfelei képesek használni azt egyszerre. Az ilyen módon szerzett nyereséget ezután visszairányíthatjuk vagy átirányíthatjuk a közös használatban résztvevő cégek platformjaira.

Ezeket a közös platformokat most nem érintem részletesebben, ehhez mindenképpen már nagyobb és gyakorlatiasabb DeFi tapasztalat szükséges.

 Nem kell aggódni amiatt, ha elsőre túl soknak tűnik mindaz, amit leírtam, csinálni kell és megtapasztalni, vagy pedig többször elolvasni ezt az ismertetőt, amíg teljesen képbe nem kerülsz. 

De ha mégis egy sokkal egyszerűbb megoldást szeretnél, és tényleg nem szeretnél elveszni a Hozamgazdálkodás rejtelmeiben, az állandóan változó árfolyamok és hozamstratégiák világában, akkor itt van a DeFi következő nagy dobása azok számára, akiknek sem ideje, sem energiája a legjobb megoldásokat lesni és kutatni, egyszerűen csak kiemelkedő hozamra vágynak: ez a hozam optimalizáció és a Hozamoptimalizátorok.

 

MIK AZOK A HOZAMOPTIMALIZÁTOROK ÉS HOGYAN MŰKÖDNEK?

A Hozamoptimalizátorok a lekötött betéteket összegyűjtik és algoritmusuk szerint mindig a legmagasabb hozamú DeFi megoldásba helyezik a pénzeszközöket. Teljesen hagyományos és megszokott módon lehet itt is ügyféllé válni, csak regisztrálni kell. A legismertebb ilyen szolgáltató a Yearn.Finance.

Mivel a Yearn.Finance kezdetben nem volt képes a Likviditás Teremtő platformokból származó nyereséget beemelni az algoritmusába, ezért létrehozták saját Hozamgazdálkodó megoldásukat, a Széfszolgáltatást (vault), amit hasonlóan kell elképzelnünk, mint a Likviditás Készletet.

Az ide csoportosított kriptopénzeszközöket itt letétbe helyezzük és a Széfszolgáltatás által használt logikai algoritmus kitalálja, hogy melyek azok a Likviditás Teremtő platformok, amik aktuálisan a legjobb hozamot biztosítják. A pénzeszközöket ezután ide csoportosítja át.

A Széfszolgáltatás mindegyik széfje kizárólag egy fajta kriptopénz tárolására lett kitalálva, ami speciálisan az adott pénzeszközre szabott stratégiát követi, és ezt a stratégiát a YFI kriptopénz felhasználásával változtatják az YFI kriptopénz tulajdonosok.

Az YFI-vel egyébként óriási nyereséget lehetett elérni másfél hónapon belül, induláskor ugyanis a csekély darabszámú YFI-t kiosztották a Yearn.Finance első felhasználói között és 800 $-ról több, mint 42000 $-ra nőtt az árfolyama.

 

 

A Compound, az Uniswap és a Yearn.Finance után jöjjenek azok a Szolgáltatók, ahol még egyszerűbb módon fialtathatjuk megtakarításunkat.

A kriptovaluta vásárláshoz már ajánlottam a  Bybit váltót, de ez egy kitűnő pénzszerzési lehetőség is egyben. Itt láthatjuk, hogy milyen tevékenységünkre mennyi pénzt adnak, Twitter kedvelésnél 5$, első betét elhelyezés 5-50$ és ha a teljes betét 1 BTC feletti, akkor még 20$:

 

A BlockFi  az a kriptobank, ahol a legkönnyebb a betett pénzünkre kamatot kapni. Jelenleg ez 8,6%. A regisztráció/számlanyitás nagyon egyszerűen megy, ezután már csak pénzt kell tenni a számlára, azonnal kamatozni kezd. A számlavezetés teljesen ingyenes és korlátlan mennyiségű pénzt lehet elhelyezni, és természetesen hitel is azonnal rendelkezésre áll.

Ha kedvet kaptál és erről a linkről regisztrálsz, akkor azonnal 25 $-t kapsz, ami rögtön megjelenik a számládon:

 

 

A másik könnyen kezelhető és nagyon felhasználóbarát megoldás a Nexo. A Nexo hamarosan Mastercard-ot ad a számlához, tehát a megkeresett pénz Forintban elköltése még egyszerűbbé válik.

A Nexo a vállalkozás nyereségének egy részét hozamként negyedévente visszaadja az ügyfeleknek, és azért írom, hogy visszaadja, mert tulajdonképpen a nyeresége nagy része az ügyfelek tranzakcióira felszámított díjból származik, és itt ez az a hozam, ami 2020-ban például a betett tőke több, mint 4 %-a. NEGYEDÉVENTE!

Magától értetődően, az azonnali hitelkeret itt is a rendelkezésünkre áll rögtön, ez a betett összeg 15%-a, és ez azonnal költhető vagy befektethető más platformon. A hitelkamat a Nexo-nál 5,9%.

 

Kicsit hosszúra sikeredett ez a blogposzt, de megérte a fáradozást és remélem, hogy hasznotokra válik.  Természetesen a Biobiz webáruház telefonos és emailes elérhetőségein személyesen is a segítségetekre lehetünk, keressetek minket bátran!

Ha tetszett ez a cikk, akkor további hasznos információkért és pénzkereseti lehetőségekért ne felejtsetek el feliratkozni webáruházunk levelező listájára. Ha befektetéseid mellet az immunrendszeredet is erősítenéd, akkor a Biobiz CBD Olaj és a Biobiz CBD Kapszula tökéletes választás! 

Legyetek egészségesek és tegyetek is érte:

 Ez a blogcikk nem minősül pénzügyi tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Azt itt leírtak pusztán oktatási és ismeretterjesztő célt szolgálnak. A kriptovaluták volatilisek, az árfolyamuk gyorsan és nagyot változhat, ezért alapszabályként mindenki annyit fektessen be, amennyit hajlandó a legrosszabb esetben akár elbukni is!